A kötet anekdoták, történelem és ételek pikáns keveréke. Remek olvasmány bárkinek, aki szereti Olaszországot és az olasz konyhát.
Az angol szerző nem könnyű, ám annál élvezetesebb vállalkozásba fog: végigjárja Itália ismert és kevésbé ismert vidékeit, hogy felfedezze az ország legnagyszerűbb kincseit: az ételek és ízek kavalkádját. Genova, Pisa, Amalfi, Róma, Szardínia, Ischia: fantasztikus, változatos világ ez, városról városra, más-más kínálattal.
William Black vállalkozó kedvű utazó, végigkóstolja az adott vidékre leginkább jellemző ételeket, legyen az szamárhúsos szósszal készült tészta, szélben szárított tonhal, békarizottó vagy fáradt tehenek tejéből készült érett sajt. Azonban nem csak eldugott városkákban kutatja az autentikus olasz ízeket. Comacchióban angolnát, Rómában töltött cukkinivirágot, Szicíliában pisztáciaszószos penne tésztát eszik, Torinóban isteni kávét iszik.
A sajátságos angol humorral fűszerezett kötet magával ragadó gasztronómiai útikönyv megannyi ínycsiklandó recepttel és kultúrtörténeti érdekességgel.