2018.10.11 22:18

„Az emberek többsége tud olvasni (...), de nem vagyok biztos benne, hogy meg is teszik.”

 (Alan Bennett)

 

 

A minap láttam egy képet egy könyvespolcról.

El kell ismerni nagyon jól néz ki, ahogy a kék minden árnyalata megjelenik a polcon.

De erről a képről közben eszembe jutott egy történet még a 90-es évekből:

 

Az iskolai könyvtár.

A folyosó végén balra, az ajtó mellett Piroska néni a könyvtáros ül, szigorú arccal inti csendre a diákokat. Kicsit poros, sötét a szoba, szerettem olvasni, de nem szerettem az iskolai könyvtárba járni.

De legalább volt könyvtár. Az iskolában is és persze a városban is.

Volt hová menni, volt honnan könyvet kölcsönözni, ha olvasni szerettem volna.

Ez sajnos nincs mindenhol így, vannak helyek ahol igen nehéz olvasnivalóhoz jutni, viszont szerencsére vannak olyanok akik igyekeznek megoldani ezt a problémát.

Így születtek a mobil, utazó könyvtárak. Könyvtár amely eljut a sivatagba, a dzsungel mélyére, amelyek átjutnak folyón, tengeren vagy csak az egyszerű városi járókelő előtt állnak meg.

Lássunk hát 7 egyedi utazó könyvtárat Hetedhét országból:

A könyv reinkarnációjának 5 módja

A könyv érték, vigyázni kell rá, mert így tiszteljük meg vele a beltartalmát. Nem rongáljuk, nem firkáljuk, nem törjük a gerincét, kerüljük a szamárfület. Ezt tanította nekem nagyapám, apám, így nőttem fel.

Mi történik azzal a könyvel amelyet már elolvastunk? A jobbakat, amelyek igazán megérintenek, azt elolvassuk akár többször is, a polcon kiemelt helyet kapnak, esetleg kölcsönadjuk, (reménykedve, hogy visszakapjuk) ha meg majd megöregszünk ráhagyjuk gyermekeinkre, unokáinkra.

No de a többinek mi lesz a sorsa?  Mert lássuk be van mindenkinél olyan könyv amely csak porfogónak jó, se érzelmileg, se más módon nem kötődünk hozzá, értéket számunkra nem képvisel. Padlás, pince lesz a helye, mert bár nem kell nekünk, de könyvet nem dobunk ki, nem „bántunk”.

Azt gondolom, hogy a mai tömeggyártás korszakában, amikor a könyvek „tartalmi értéke” nem minden esetben üti meg a mércét, van néhány olyan megoldás amellyel számunkra (és valószínűleg mások számára is) értéktelen könyvekbe új életet lehet lehelni, új értelmet adni létezésüknek.

Íme néhány példa rá:

„A paleolit diéta egy olyan gasztronómiai irányzat, amely célja a paleolit kori táplálkozás reprodukálása a mai viszonyok között. Mivel alkalmazása inkább életstílus, mint alkalmi diéta, így leginkább étrendnek tekinthető.”  (wikipédia)

„Paleolit. Na persze. Meg Atkins, meg Norbi, meg az a szétválasztó valami, káposztalé kúra, egyszóval „nőiagymenés”. Diéta, tehát ízetlen, jól sem lakok tőle és még lehet büdös is.”    (a teremtés koronái)

                   

Nem kell szuperhősnek lenned, hogy egyedi könyvespolcod legyen.

 

5+1 otthon is könnyen elkészíthető könyvespolc

Mindig is kétbalkezes voltam. Így nőttem fel. A családban volt autószerelő, esztergályos, ezermester, stb.. Épp ezért nekem soha nem kellett semmit fel, le, megszerelnem, voltak nálam sokkal ügyesebb kezek akik bármit képesek voltak megcsinálni. Amihez egy kalapácsnál bonyolultabb szerszám kellett, azt már másra bíztam. Kb. negyven évig. Ekkor valami sugallatt hatására az udvarra egy fűrész és egy fejsze segítségével elkezdtem raklapból bútorokat csinálni. Nem lettek nagyon szépek, de a célnak teljesen megfeleltek és az idő múlásával egyre pofásabb lett mind az udvar, mind az elkészült bútorok, polcok.

No de nem is ez a lényeg, inkább csak érzékeltetni szerettem volna, hogy bármilyen kétbalkezes, egy jó ötlet hatására kis segítséggel (könyv, internet), gyakorlással, szuper dolgokat tud alkotni. 

Néhány ötlettel tudok neked szolgálni, igyekeztem a legegyszerűbbeket megtalálni, hogy bármiféle segítség nélkül olyan egyedi könyvespolcod legyen amit egyetlen bútorbolt sem fog Neked megadni.